”Amarone vinene er på retur…

onsdag, marts 11, 2009
By MikaelLyng
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

…Interessen for dem har toppet.”

Det var hvad jeg fik at vide af en sommerlier, da jeg for 3 år siden var ude og prøvesmage vine fra et nyt amaronehus.
Det var ikke mit indtryk dengang, og det er det stadig ikke. For mig at se er interessen ikke faldet siden.

Amarone-vinene på retur?

Amarone-vinene på retur?


Der er i den senere tid dukket mange nye og spændende amaroneproducenter op. Kvaliteten er forbløffende høj.
Den stigende efterspørgsel, især fra øst – Rusland og Kina – på den moderne amarone, den internationale stil, hvor frugten og tyngden er i højsædet, frem for den traditionelle stil, den sødlige bamseamarone med portvinstoner.

På grund af nye gærtyper, er alkoholprocenten steget markant. 16,5 og 17 % alkohol er ikke længere unormalt.
Tyngden, eller vinens krop – jeg kalder det vinens BMI (body mas index ) kan mere eller mindre udlæses fra de tekniske datablade for den enkelte vin. Antal gram tørstof pr. Liter ( estratto secco ).
En amarone skal holde mindst 26 g/l ifølge consordiet i Valpolicella. 35 g/l for Riserva amarone. Gennemsnitligt lægger amaronerne på ca. 34 g/l.

Et par nye producenter fra samme område som Dal Forno prøver at lægge sig i slipstrømmen fra kongen af den moderne amaronestil.

Icampi kommer med en direkte udfordring til tronen. Den har imponerende 46 g/l. Jeg har ikke smagt den endnu, så jeg kan ikke skrive mere om den, end jeg har læst – Gastro.
De 1700 kr. den koster er da også et udtryk for, at de mener det seriøst.

Latium er den anden producent, der dog ikke udfordrer Dal Forno. Men hans amarone er et rigtig godt bud på en ”mini Dal Forno”. Hvis man ikke har smagt Dal Forno, men gerne vil vide, i hvilken retning den smager, også set i lyset af finanskrisens øjne, er det den oplagte lejlighed. Latiums amarone koster ca. 1/10 af ”the real deal”. Flot og helstøbt amarone der indeholder 39,5 g/l.
Robert Parker har også været forbi huset og smagt på deres vine. Flotte points og flot anmeldelse. Han slutter bl.a af med at skrive ” The amarone shows outstanding balance and tons of style. It is a very promising effort from this up and coming producer.”

Det er skønt med de nye amaroneproducenter, der dukker op. Jeg savner dog nye producenter, der tør give sig i kast med den traditionelle stil. Ellers mister vi mangfoldigheden. Amaronerne vil nærme sig hinanden stilmæssigt og det vil blive lidt for ensartet.
Af de traditionelle producenter er den ubestridte konge Giuseppe Quintarelli.
Han er et kapitel for sig, og vil blive præsenteret senere.

Jeg tror, at folk generelt er vant til at drikke vine – også amarone – alt for unge.
Derfor er oplevelsen af at drikke vinene også helt skæv.
Problemet er, at vine med en vis alder er sværere at få fat i. Det gælder også for ældre amaroner.

Jeg vil gerne høre jeres erfaringer med hensyn til netop det, at smage amaroner med alder. Ligesom mange andre vine. Er det dér der er den største forskel?

Tags: , , , , , , , , , , ,

13 Responses to “”Amarone vinene er på retur…”

 1. avatar kenbjerg

  Hej Joensen,

  Har du stadig din Bertani 59' til salg?
  Mvh
  RK

  #311
 2. avatar Joensen

  God stand, bliver opbevaret under uden svingende temp og uden for lys. Kan hentes – man sender ikke en 59er, når det er i DK.
   
  Pris – tja, den findes ikke mere hos Bertani. De har kun fra 1960 og opefter. Og så er 59 til og med en jubilæums årgang, idet det var første eksport årgang.
  Så du skal byde mere end 400,- hvis du vil have den på reolen. Så vidt jeg ved, er der kun 1 yderligere til salg, og den står i Amsterdam. Jeg har i hvert tilfælde ikke kunne finde den andre steder, og som sagt ikke engang hos Bertani.

  #306
 3. avatar Winebook

  Hvad er prisen på flasken?

  Stand, opbevaring etc… Hvor skal den afhentes eller kan den leveres..?

  #305
 4. avatar Claus

  Jeg har en Bertani 1959 Amarone til salg, hvis nogen skulle være interesseret.

  #304
 5. avatar MikaelLyng

  Hej Casper.
  Jeg røg desværre til jylland på arbejde, og nåede ikke hjem til det.
  Rigtigt surt !! Så de smagsnoter må du have til gode. Skal til gengæld på vinitaly. Et pænt plaster på såret..
  Med hensyn til amaroner i 400-500 kr klassen, er der faktisk ikke så meget at byde på. De fleste stopper ved 400 kr og de helt store starter ved 800 kr og opefter. Her mener jeg Bussola, Icampi, Dal forno og Quintarelli.
  Men du bør prøve Buglioni Riserva 2000. Den koster nok 550 – 600 kr. Jeg leder selv efter Villa monteleones campo san paolo. Har ikke smagt den siden 98’eren, men det var helt fantastisk (én tilbage). Viviani’s casa bepi 450-500kr.
  Derudover er der Marion til 400, montecariano 400, Venturini’s Campo masua 400, og Latium campo Leon 300

  God jagt!!

  #91
 6. avatar Casper

  Hey Hr. Lyng
  Læste lige din og nicolais udveksling. Lod mærke til at du skulle til en 90´smagning. Vil lige høre om der var nogle smags noter derfra? Det er jeg lidt spændt på!
  Og evt hvilke producenter du vil anbefale til omkring 400-500kr klassen?
  Mvh
  Casper

  #90
 7. avatar Mikael Lyng

  Hej Nicolai.

  Ja. Jeg har været heldig, at smage det jeg har. Det er én af de fordele ved at have besøgt så mange producenter.

  Det har også resulteret i, at jeg er startet op som vinimportør.

  JA! Jeg holder amaronesmagninger. Som regel sørger jeg for, at vi kommer en del rundt. Både geografisk og smagsmæssigt. Jeg holder da også special smagninger og kult smagninger med ældre amaroner. Så Bertani 1964 er da i spil.

  #89
 8. avatar Nicolai

  Hej igen,

  Så har du været heldig at smage noget af det aller første spæde Bertani. Recioto Har godtnok eksisteret i ca. 3.000 år, fra da grækerne begyndte så småt. Man siger at 1970 var året hvor Amerone, som vi kender den, opstod. Bertani tog de første skridt i starten af 60´erne. Valpolicella Var helt ødelagt af lus frem til 1925-30 stykker. Nye poder blev plantet i 1950.. Så det er en spændende årgang den 1964 du snakker om. ( Bertani blev grundlagt i 1857 )

  Jeg ku godt tro at 87 ku være god, den har jeg desværrre ikke smagt. Hvis du får muligheden for at smage en 86´er så vil jeg da gerne høre om du sys de ligger op ad hinanden.

  Jeg ved at Pierre Hansen har nogle Bertanier fra 1986 i kælderen, han skriver her engang imellem.

  Mht. den 1990 du snakker om. Det er virkeligt synd at drikke dem nu, vi har lavet den fejl 3 gange med 1990´eren nu.. Ellers må du gi den 7-8 timer på karaffel, mindst. Eller åben den dagen før faktisk.. vil jeg næsten sige.

  Den 1972´er jeg fik var en stor oplevelse. Det er ved at være 5 år siden.. Den var mere portet end de senere, Det er nok kun naturligt med den alder. Den havde stadig den fedme, kraftighed og fyldigehed som jeg håbede på.

  Bertani 2001 fik jeg en flaske med hjem af fra Gambero Rosso, den havde desværre lidt prop men jeg ku da smage at kvaliteten ikke er den samme i den årgang. Den må jeg smage en anden gang igen.

  Holder du smagninger?.. arbejder du med vin?

  vh Nicolai

  #88
 9. avatar Mikael Lyng

  Hej Nicolai.

  Jeg er enig med dig i, at 1990 fra Bertani stadig har det bedste i sig endnu. Har for nylig smagt 1987 og 1990. Sidstnævnte var til en vinsmagning , hvor gæsterne gerne ville smage hvordan ældre amarone smager.

  87’eren er på nuværende tidspunkt helt fantastisk. Stadig med et par gode år endnu, men fuldendt oplevelse.

  89’eren som var en svag årgang var rimelig perfekt – hvilket er flot af producenten – burde faktisk have haft en time i karaffel – læs Margrethe skål – men det turde jeg ikke.

  1964 derimod var én af de bedre oplevelser. Ikke specielt kraftig amarone. Det var jo heller ikke stilen dengang. Men en blød,rund og behagelig oplevelse. Man følte virkelig, at man smagte en stykke historie. Men det gør man jo på en måde hver gang.

  64’eren havde også modnet 18 år, på store slovenske fade i de første år – frem til ca. 1980.

  Andre spændende amaroner, der kan nydes ældre kan nævnes Quintarelli og Brigaldara.

  Jeg skal til en 1990’er amarone smagning om en uges tid. Mon ikke der kommer lidt feed back derfra.

  #87
 10. avatar Nicolai

  Ps. 1990 fik jeg til en smagning her hos mig for under en måned siden. Der kan man tale om at drikke en Amarone for tidligt. 1990 skulle iøvrigt være den bedste Bertani har lavet nogensinde.

  ( Jeg kan se at jeg skre Amerone i første indlæg. Det er altså ikke en Amerikansk udgave af Amarone, jeg mente naturligvis Amarone 😉

  vh Nicolai Schulze

  #86
 11. avatar Nicolai

  Hej,

  Hvis jeg skal anbefale en Amerone som er helt perfekt lige nu og som jeg blev forelsket i.. det vil sige at jeg allerede var forelsket i Bertani, men da jeg smagte 1986´eren igen for et par måneder siden, blev det toppen for mig. Jeg har tidligere smagt både 1972, 1986, 1989, 1990, 1995, 2001. Jeg har smagt flere af dem, flere gange. 86´eren har jeg smagt 5 gange og sidste gang, for et par måneder siden… kender du det, det bliver bare ikke bedre.

  Nu hvor du taler om traditionelle Amerone-producenter så må Bertani, som jo var de første på pinden, vel også tiltale dig.

  prøv den lige nu! 😉

  #85

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Søg på Winebook

Opret en profil her:


A password will be e-mailed to you.

Kategorier