Brunello 2004 | Stor årgang i Montalcino!

onsdag, januar 27, 2010
By Terkel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...

Brunello 2004: Montalcino er ophavsstedet for en af Italiens største vine – Brunello. Brunello er også centrum i den omstridte Brunello-skandale, hvor flere vinproducenter i regionen stod tiltalt for at have brugt andre druer i deres Brunello end sangiovese. En skandale der så småt er ved at synge på sidste vers og de fleste producenter har klaret frisag. Når det ikke var for den slags bump på vejen, har Brunello et rigtig godt ry, som i mange år har sikret dem stor berømmelse i vinverdenen og tilsvarende gode priser for deres vine.

Brunello di Montalcino 2004 tasting

Jeg er med i en vinklub, hvor meningerne og smagspræferencerne er tilstrækkeligt forskellige til at vi får hyppige og gode diskussioner. En ting er hele vinklubben dog enige om – at der kommer vin af høj kvalitet fra Montalcino. Derfor er den årlige smagning med vine fra Toskana et større tilløbsstykke, ofte domineret af Brunello. I år skulle smagningens tema således udelukkende bestå af Brunello 2004. Med dette tema var banen kridtet op til en spændende smagning, med fantastiske vine – og rigeligt med diskussion. For er der en ting der er sikkert, så er det at holdningerne til traditionel og moderne Brunello er vidt forskellig i dette forum.

Årgang 2004 var allerede før vores smagning udråbt til en fænomenal årgang i Toscana. Det var blandt andet derfor at vi valgte at fokusere en smagning på denne årgang i Montalcino. Så den første tese der blev afprøvet på smagningen var årgangens generelle kvaliteter, her var der efter smagningen ingen diskussion: Årgangen er fantastisk for Brunello. Vinene havde generelt stor struktur, livlig syre og rigeligt med frugt og krop. Frugten er lækker, indbydende og saftig med mørke modne kirsebær og blommer. Den gode syre og tannin skaber knivskarpe balancer i vinene og løfter forventningerne omkring et stort udviklings potentiale.

En anden tese vi skulle have afprøvet ved smagningen var forskellen mellem vine fra marker i den henholdsvis nordlige og sydlige del af Montalcino. Grunden til denne tese var at de sydlige marker i 2004 skulle have haft en bedre årgang end de nordlige. Værterne havde derfor valgt at serveringsrækkefølgen var tilrettelagt således at vi smagt de sydlige vine først og efterfølgende de nordlige. En tese jeg ikke synes vores smagning kunne eftervise, faktisk fandt jeg smagningens bedste vine blandt dem der kommer fra nordlige marker. Derudover kan jeg når jeg sammenligner med andre årgange af samme vine ikke gennemskue at årgangen var mærkbart bedre for syd end nord.

Noterne fra smagningen:

Første sæt (sydlige marker)

Brunello di Montalcino 2004 tasting

2004 Sesti (Castello di Argiano) Brunello di Montalcino
Klar medium mørk rød farve. Lækker givende duft med fede, modne sorte kirsebær, blommer og lakrids. Smagende er tilsvarende lækker og saftig med dejlige sorte kirsebær og fedmefulde blommer. På mellemsmagen og slutning kommer der ligeledes en del lakrids og sød tobak. Den sødmefulde frugt har godt ved, men der er også en god kraftfuld syrerige rygrad.
93 point

2004 Tenute Loacker Brunello di Montalcino Corte Pavone
Mørk rød farve med blålig kant. Lidt hård, tung og koncentreret i næsen med fuldmodne kirsebær, blåbær og blommer. Smagen er ligeledes tung og koncentreret med tætte bær nuancer og stor krop. Den slipper ikke mange nuancer fri og levere en kraftfuld tannindrevet slutning.
89 point

2004 Il Poggione (Proprietá Franceschi) Brunello di Montalcino
Medium mørk rød farve. Let i duften, der starter med nogle nuancer af surmælk og acetone, efter lidt tid med luft samler den sig mere og finder nogle frisk røde bær og tørrede bonderoser frem. I smagen er oplevelsen ligeledes en smule usammenhængende først, men ligesom duften kommer den bedre efter det med lidt luft. Til slut var der sorte og rød kirsebær med en del bitter kirsebærsten og mørk chokolade på mellemsmagen og slutningen. Kraftfuld og frisk syre giver rigtig god balance.
92 point

2004 Fattoria di Sant'Angelo (Lisini) Brunello di Montalcino
Medium mørk rød farve. Røde, rustikke nuancer i duften af ribs, røde kirsebær, tomat, urter og støvet grusvej. Smagen er mere af samme skuffe, først domineret af primær frugt, ribs, jordbær og rød kirsebær, men på slutningen mere urter og grønlig. Den faldt godt i tråd med årgangens saftige, men syrerige stil, alligevel fremstod den atypisk i forhold til de andre ved at være mere rød i stilen.
92 point

Konklusion på første sæt
Ved afsløringen var jeg meget overrasket over Il Poggione og Lisini – begge vine jeg havde forventet en del mere af. Jeg har tidligere i år drukket Il Poggione 2004 og Lisini i et par andre årgange, men her fremstod de begge lidt mærkeligt. Det var min klare oplevelse at Il Poggione grundet dekanteringen var gået ind i en lidt lukket periode, mens jeg ikke har et gæt på hvorfor Lisini opførte sig som den gjorde. Mit bud er at gemme begge vine i nogle år før man giver sig i kast med dem. Sesti var til gengæld en af de bedste Sesti jeg har smagt. Den holder sin stil, men løftes helt klart af årgangens kvaliteter. Meget drikkevenlig nu, men der er ingen grund til at skynde sig.

Anden sæt (sydlige marker):

Brunello di Montalcino 2004 tasting

2004 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso
Medium mørk rød farve. Meget potent, koncentreret duft med næsten julenuancer som tæt kirsebærsovs, krydderier og tørrede blomster. Smagen har sammen sødmefulde kirsebærsovsfrugt, tæt og koncentreret, der underbygges af mørk, bitter chokolade på mellemsmag og slutning. Tyngden og koncentration løftes rigtig godt af en meget kraftfuld syre og tannin, der næste giver et lidt støvet udtryk til slut i smagen.
93 point

2004 Fattoria Poggio di Sotto Brunello di Montalcino
Lys, klar rød farve. En dekadent duft med smattede røde bær, samt lidt lakrids og afløb. I smagen er den lækker og saftig, næsten poleret, med primær rød frugt og lidt bolsje nuance. Glider nemt ned, men jeg savner finesse, kompleksitet og mere intensitet.
91 point

2004 Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova
Mørk rød farve. Potent duft af mørke bær, kirsebær, blomster noter, figenpålæg og mørk chokolade. I smagen er der intense mørke og bitre kirsebær, potente og smurt ind i mørk chokolade. Chokoladen tager over på mellemsmagen, før end en mere eksotisk, røgelsesagtig oplevelse slutter vinen af. Meget frisk, saftig og ren i frugten, men selvom den primære frugt dominerer nu er der en underliggende dybde i vinene, hvor mere komplekse noter titter frem. Rigtig lækker.
95 point

2004 Uccelliera Brunello di Montalcino
Mørk rød farve med lidt blåligt skær i kanten. Meget saftig og frugtig i næsen, der er domineret af røde kirsebær, samt lidt fad, vanilje og blæk. I smagen er den saftig og utroligt lækker, med lag på lag af polerede røde kirsebær. På mellemsmagen er der lidt bitre kirsebær sten, før den slutter af med nuancer af lakrids og chokolade. Intensiteten er helt vild og den underbyggende syre er frisk og spændstig. Vinen blev også bedre og bedre i glasset, så jeg tror virkelig at denne her kunne udvikle sig positivt. Fantastisk lækker at drikke nu, men med stort potentiale.
94 point

Konklusion på anden sæt
Det virkede som om vi kom op i niveau med andet sæt, selvom det dog specielt var de to sidste der hev op, fremstod alle vinene som spændende og flotte. Poggio di Sotto var helt klart sættets, og muligvis aftenens, største skuffelse. Andre mente at der måtte være tale om en skæv flaske, mens enkelt fandt at den blev bedre efter mere tid i glasset. Personligt oplevede jeg ingenting der kunne betegnes, som deciderede fejl, ligeså synes jeg heller ikke den blev markant bedre efterfølgende. Som med Il Poggione og Lisini vil jeg nok forsøge at gemme flasker nogle år, før jeg prøver igen. Tenuta Nuova og Uccelliera var to rigtig positive oplevelser. Jeg var meget imponeret over den fantastiske kombination af intensitet, friskhed, frugt og syre, der fandtes i begge vine. De kan sagtens nydes nu, men jeg gemmer nu alligevel mine egne flasker, for jeg tror de bliver endnu større.

Tredje sæt (nordlige marker):

Brunello di Montalcino 2004 tasting

2004 Campi di Fonterenza Brunello di Montalcino
Mørk rød farve med en lidt blålig kant. Meget dekadent næse, overmodne, smattede kirsebær, der besidder en nærmest krydret nuance. Smagen har mere renhed, men er domineret af sorte, saftige kirsebær med masser af intensitet og power. Ret primær, hvor frugten rækker helt til enden sammen med lidt krydret lakrids og chokolade. Rigtig god syre og kraftig tannin. Et lidt specielt krydret præg, men en rigtig fin personlighed der sammen med de typiske Brunello karakteristika resulterer i en dejlig vin.
94 point

2004 Cerbaiola (Salvioni) Brunello di Montalcino
Medium murstens rød farve. Næsen er en dejlig blanding af røde og mørke kirsebær, lakrids og blomster. Dette er en mere rustik Brunello med mere røde og elegante bær. Selvom de røde bær ledsages af mere modne kirsebær først i smagen, ender den med urter og støvet grusvej. Meget ren og struktureret, hvor elegancen og finessen er i højsædet, mens power og koncentration holdes i skak. Stadigvæk stor intensitet i den rene frugt, og en livlig syre og tannin rygrad som garanterer at denne vin nok skal blive bedre ved lagring de næste ti år.
95 point

2004 Casanova di Neri Brunello di Montalcino Cerretalto
Dyb mørk rød farve. Intens og meget nuanceret duft omfavner og drager en ind i denne vin, hvor man mødes af mørke kirsebær, blåbær, vilde blomster, kamfer, lakrids og tjære. Når man er kommet sig nok over duftens mange nuancer til også at kunne få smagt på vinen, overvældes man af dyb, indbydende og vildt lækker mørk kirsebær frugt. Den er utroligt saftig, men samtidig knivskarp og ren. Smagen er bygget op i lag på lag af kirsebær i flere afstøbninger, der ledsages og underbygges af lakrids, chokolade, blomster, støv og røgelse.
97 point

2004 Fuglini Brunello di Montalcino
Medium rød farve. Primær, frugtig duft, der domineres af røde og sorte kirsebær, samt en snært tomat. I smagen har den en matchende primær kirsebær frugt først, men bliver ret tør og støvet til slut. I en anden kaliber end de ovenstående.
91 point

Konklusion på tredje sæt
Første sæt i det nordlige Brunello – sikke et højt niveau. For mig aftenens bedste sæt, med aftenens bedst vin: Cerretalto. Det var klart den bedste Cerretalto, jeg nogensinde har smagt. Sammen med Tenuta Nuovaen må jeg konkludere at Casanova di Neri om nogen har haft en af deres hidtil bedste årgange. Salvioni leverede i mine øjne på sit sædvanligt høje niveau, så her var jeg ikke specielt overraske – hverken positivt eller negativt. Fonterenza var en overraskelse. Jeg havde aldrig smagt vin fra denne producent, men det vil jeg sikre mig at jeg kommer til igen. Nogle af de andre deltagere var skuffede over Fuligni, men jeg har nu ikke haft tilstrækkeligt med store oplevelser med denne producent til at have høje forventninger.

Fjerde sæt (nordlige marker):

Brunello di Montalcino 2004 tasting

2004 Podere Sante Marie Brunello di Montalcino Colleoni
Medium murstens rød farve. Interessant duft med masser af moden, varm kirsebær, chokolade, samt en note af sure sokker. I smagen er den fuldstændig primær nu. Masser af lag af lækker, indbydende sød kirsebær og jordbær frugt. Til slut også en note af lakrids. Ikke specielt kompleks, men for pokker den er saftig og spændstig.
93 point

2004 Cerbaiona (Molinari) Brunello di Montalcino
Medium rød farve med et lettere blåligt skær. Ren og skarp duft af røde kirsebær og noget lakrids. En mere rustik og stringent Brunello, der viser en meget ren, rød frugt først, før den hen over mellemsmagen giver noget lakrids og bitter mørk chokolade, inden den ender tørt og lidt støvet. På trods af at den kradser lidt i mundhulerne, fremstår den som en helhed som velintegreret og saftig i god tråd med årgangens andre vine.
94 point

2004 Valdicava Brunello di Montalcino
Mørk rød farve. Tung næse med modne, sorte kirsebær og et skvæt maling. Mere saftig i smagen, der selvom koncentrationen er tydelig, formår at havde en saftig og spændstig mørk kirsebær frugt først, efterfulgt af noget lakrids. Den fremstod en smule kønsløs, om end der var masser af god syre og struktur.
92 point

2004 Siro Pacenti Brunello di Montalcino
Medium rød farve. Første indtryk i duften var flygtige syrer, surmælksprodukter, ymer, med noget luft toner disse indtryk lidt ned og giver i stedet plads til nogle røde bær, skovbund og marcipan. Smagen er meget mere tilgængelig med saftige røde kirsebær og masser af tørstof. Meget atypisk og moderne, men på sine egne præmisser, en spændende og god vin.
93 point

Konklusion på fjerde sæt
Sidste sæt fremstod lidt som et anti-klimaks. Klart i skyggen af tredje sæt. Forventeligt gjorde Cerbaiona sig godt, men jeg havde nu nok alligevel håbet på mere herfra. Valdicava fandt jeg både mere interessant og bedre i f.eks. 1999 og 2001, 2004 var lidt for kønsløs og formåede ikke at adskille sig tilstrækkelig fra de andre vine. Siro Pacenti havde en svær slutning, jeg tror dog på at den kan blive bedre end under denne smagning. Jeg vil selv gemme den minimum 5 år, før jeg prøver igen.

Hvad er jeres meninger og eventuelle erfaringer med ovenstående vine, årgangen 2004 og brunello i det hele taget?

Tags: , , , , ,

11 Responses to “Brunello 2004 | Stor årgang i Montalcino!”

 1. Udover at være ret misundelig over ikke at have deltaget i så fin en smagning, vil jeg høre om hvilke forventninger I har til 2006 i Montalcino?
  Nu bevæger jeg mig mest i Chianti, og 2004 gav her dejlige og traditionelle vine hos de fleste producenter, men 2006 gav (især hos de producenter hvis vine ellers hælder lidt for meget til den runde side) vanvittigt flotte vine. Det lyder jo for mig som om de moderne Brunelloer kunne få et godt år, men hvad siger I til det?
  /Anders

  #352
 2. avatar Canan

  Hej Dorte,
  Jeg må indrømme at jeg ikke selv ser den store prisstigning på Brunello i 2004 årgangen i forhold til tidligere årgange. Der er altid undtagelser som f.eks. Tenuta Nuova der er steget 30-40 kr siden 2001 årgangen men den er stadig en meget godt køb til prisen! Til gengæld er Valdicava steget markant med 100-200 kr hvilket jeg synes er klart i overkanten og efter at have smagt den i 04 er stigningen helt urimelig.
  På nogle af de andre vine har der max været en forøgelse på 10-20 kr. hvilket er noget man kan forvente. Dog bliver det mest spændende at se om prisen stiger eller falder i de næste årgange der jo ikke ser ud til at blive lige så store som 04 🙂

  #341
 3. Hej Dorte

  God pointe. Umiddelbart er jeg fristet til at skrive at det må afhænge af den enkelte om kvaliteten af Brunello 2004 matcher priserne.

  I forhold til hvad jeg kan se jeg har givet for samme vine i årgang 2001, synes jeg faktisk ikke at der har været de store prisstigninger. Derudover er de gode flasker fra tidligere årgange typisk også steget en smule, hvis de skal købes nu. Så min konklussion er at der er nogle fine køb i Brunello 2004.

  I forhold til de priser jeg kender synes jeg at følgende er rigtig gode køb:
  Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2004
  Il Poggione Brunello di Montalcino 2004
  Lisini Brunello di Montalcino 2004
  Sesti Brunello di Montalcino 2004
  Uccelliera Brunello di Montalcino 2004
  Podere Sante Marie Brunello di Montalcino Colleoni 2004

  Hvad angår Cerretalto, Salvioni og  Cerbaiona må det komme an på om man føler man vil betale det lidt ekstra for en flaske – kvaliteten fejler i hvert fald ikke noget.

  #339
 4. Sikken en spændende smagning af årgang 2004, som af mange betegnes som en af bedste. Dette viser smagningen også med generelt høje points og flere vine med potentiale til endnu flere points med tiden.

  Jeg husker også årgangen som en dyr årgang. En årgang som endnu ikke var ramt af finanskrise. Så mit spørgsmål er om I finder årgang 2004 pengene værd eller var det en "dyr" årgang….

  #338
 5. avatar Canan

  I får igen lige hele indlægget uden den hemmelige streg så det vist er til at læse lidt bedre 🙂
  Hej Mikas,

  Jeg ville lige lige besvare dine spørgsmål da jeg var med til at udvælge flaskerne til smagningen som Terkel har beskrevet så flot 🙂

  Det primære grundlæg for udvælgelsen af vine var at vi skulle smage de bedste vine i årgangen. Af denne årsag blev der ikke plads til f.eks. Banfi som helt sikkert ikke har leveret varen i de sidste store årgange 01,04 og var derfor meget let at vælge fra.. Apropos Banfi så må jeg sige at den eneste vin derfra som vel efterhånden kan bide skeer med nogle af de vine vi havde med i smagning må være Poggio al Oro. Dog er den ikke frigivet endnu så vi kunne naturligvis ikke tage den med.

  Når det kommer til Biondi Santi må det siges at de også har leveret skuffende vine og efter at have talt med en der rent faktisk havde smagt hele deres stribe af vine i 04, inkl. Il Greppo, blev den også siet fra pga det "lave" niveau. Dog vil det måske være endnu en vin der først er spændende efter 20-30 år men personligt er jeg ved at blive i tvivl om det måske mest bare er varm luft… Det samme kan siges om Altesino som også har været skuffende de sidste par årgange hvilket også betød at de blev udelukket af de samme årsager.

  Mvh,

  /Canan

  #337
 6. Lad endelig høre fra dig når du smager Soldera 🙂 Ellers kan vi jo tage den sammen en dag, – det må også være på tide vi får et glas sammen.

  Har du i øvrigt nogle sinde smagt Gajas Brunello'er op imod nogle af de klassiske brunello-producenter?
  Jeg har nemlig kun smagt hans Brunello'er alene sammen med resten af hans vinsortiment – og hans stil kunne jo nok godt mistænkes at skille sig lidt ud. Omend jeg synes kvaliteten af dem var utrolig høj.

  #324
 7. Jeg er enig Mikas. Jeg er også rimelig sikker på at jeg får smagt Soldera på et senere tidspunkt. Biondi-Santi tror jeg dog fortsat at jeg kan undvære 🙂
  Hvis nogen har smagt Biondi-Santi 2004 læser jeg også meget gerne om jeg går glip af noget?

  #323
 8. Jeg synes også det er et rigtig godt program i har sammensat, hvor stort set alle de interessante er repræsenteret, så som sådan mangler ikke nogen. Kunne måske blot have været sjovt også at se hvordan Biondi Santi & Soldera stod i forhold til ovenstående…

  Men det kan man jo blot undersøge på den sjove måde 🙂 Eller også er der måske nogen der har prøvet dem i 2004 som kan uddybe?

  #322
 9. Tak for feedbacken! Det motiverer.
  Vi blev ret hurtigt klar over at vi ikke kunne have alle de flasker med vi gerne ville. Selvom jeg ikke selv var med til at foretage udvælgelsen, er jeg nu ret enig i at det var de bedste bud der er kommet med. Biondi-Santi har jeg selv været meget skuffet over i tidligere årgange, og tror faktisk kun jeg har haft gode oplevelser med den producenter når flaskerne har været mere end 20 år gamle. Hvad angår Banfi synes jeg ikke at at standarden fortjente en plads i denne smagning, og det er vel reelt set kun deres riserva (som ikke er frigivet endnu) der virkelig kunne være spændende at smage. Af andre flasker ville jeg gerne have haft en Fanti med, men den nåede desværre ikke hjem inden smagningen. Case Basse (Soldera) er ligeledes ikke frigivet i 2004 endnu.
  Hvilken vin tænker du på Mikas?

  #317
 10. avatar Casper Schulze

  Hey Terkel
  Det er det bedste indlæg om Brunello længe. Elsker den måde at holde smagning på.. og jeg er stor fan af at i har valgt de gode huse frem for main stream.
  Tak for et godt indlæg, jeg får helt lyst til at gå i kælderen og gøre noget "dumt".
  Og her er en sjov lille en:
  Igår mødte jeg en gut jeg aldrig tidligere har talt vin med. Han spurgte om jeg havde set dit indlæg om Brunello, for hvis ikke gik jeg glip af noget!
  Bliv endelig ved med at skrive…. for du er værdsat!
  Tak og god weekend.
  Casper 

  #316
 11.  

  Hej Terkel.

  Spændende smagning, og god artikel med nogle brugbare notater. Især interessant det her element med 'terroir'-forskellen fra de nordlige marker til de sydlige – noget jeg endnu ikke har beskæftiget mig særligt meget med i Brunello. Så tak for det 🙂

  Jeg tænkte på, om det er med vilje at Biondi Santi, Banfi og andre store er udeladt af smagningen? Eller om det blot er tilfældigt at disse ikke kom med i udvalget til denne smagning…

  Det kunne være sjovt at høre hvordan de lå niveau-mæssigt i årgangen 2004 i forhold til de i smagte som beskrevet ovenfor.

  Har du smagt dem i den årgang og kan du dermed svare mig på det?
  Eller har andre..?

  Og et sidste spørgsmål: Har nogle smagt ovenstående vin som Riserva, og kan komme med noter på vinen i forhold til ovenstående…?

  #315

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Søg på Winebook

Opret en profil her:


A password will be e-mailed to you.

Kategorier