I al den tid jeg har interesseret mig for vin, har jeg, mere som reglen end undtagelsen, hørt at man skal huske at dekanterer sine vine, gerne i flere timer. Vi snakker selvfølgelig ikke gamle sarte nærmest overmodne vine, men vine som typisk har en 3-7 år på bagen og vel er den mest normale alder for vine der bliver drukket.
Har man så været en tur i de vinproducerende lande og måske endog besøgt diverse vinslotte, hører man dem ofte sige at deres vin Max skal dekanteres i en halv time.

Spørgsmålet er så:
Hvorfor er det så at vi vælger nærmest at oxiderer vores vine før vi drikker dem?

Inden jeg kommer med mit bud på det, så kunne det være sjovt lige at se på hvad dekantering egentlig kommer af, og hvad der sker med vin så snart den kommer i kontakt med oxygen.

Historisk set dekanterede man sine vine for at undgå bundfald. Det ser hverken godt ud på siden af glasset eller smager særlig godt, så derfor hældte man sin vin på karaffel hvor det var nemmere at følge bundfaldet når det lagde sig på karaflens “skuldre”. I dag er det dog meget få vine der behøver at dekanteres pga bundfald, fordi producenterne selv blandt de aller største, klare eller filtrere deres vin.

Grunden til at man i dag dekanterer er jo at man mener at vinen åbner sig eller at den bliver mere tilgængelig, så man derfor får et bedre glas vin, men hvad sker der rent faktisk når vinen møder ilt?

I det sekund vindruen knuses begynder luftens ilt at reagere med saften. Saften bliver brun fordi fenolerne i vinen oxideres, bla derfor ser man også at ældre vin har et brunligt skær som faktisk er tegn på fremskreden oxidering.
Da oxiderering er en af vinbondes største hovedpiner tilsættes der, allerede når druen knuses, sulfiter eller svovldioxid for at stoppe processen. Får bonden ikke stoppet oxideringen i tide kommer han rent bogstaveligt til at stå med 100.000 flasker dårlig eddikesyre i stedet for kvalitets vin.
Inden der går alt for meget “den lille kemiker” i det her indlæg så lad os komme tilbage til hvad det har med dig og mig at gøre.

Når du næste gang skal til at åbne en vin for at dekanterer den i 18 – 24 timer, som jeg nogle steder har hørt gjort, så tænk dig om en ekstra gang inden du gør det. Tænk på den hårdt arbejdende vinbonde, som kæmper for at holde oxideringen af sin vin på lige nøjagtigt det niveau der gør at den gærer og modner bedst. Hans tanke har med statsgaranti aldrig været at hans “lille barn” skulle stå og kæmpe for livet i et halvlummert køkken natten over.
Tænk på om du i virkeligheden får den rette oplevelse af vinen, eller om du får en semi oxideret halvflad vinoplevelse i stedet for. Min påstand er at man ALDRIG kan dekanterer sig til en moden vin, men at man i stedet for skulle lægge den tilbage på hylden til den var klar.

Hvad mener du?

P.s
Jeg skal en tur til østrig om en uge, og sædvanen tro skal jeg da lige forbi et par vinhuse. Kender du lidt til østrigsk vin og mener der er noget jeg bare skal prøve, så lad mig endelig vide besked. I kan bare droppe en kommentar til indlægget. Jeg har forøvrigt allerede plotte ham her ind på gps’en http://www.kollwentz.at/en/start.asp?ID=1377&b=1205 – Hvis i kender lidt til ham vil jeg også gerne vide om det er noget værd.