Barolo – “Vinens konge og kongers vin”

fredag, september 25, 2009
By Winebook
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...

Området hvor der produceres Barolo, vinens konge og kongers vin! Omgivelserne er idylliske – meget smukt som bakkerne hæver sig i Serralunga, La Morra, Monforte osv. Barolo var tirsdagens destination.

Panorama-udsigt over Barolo-området

Barolo har kort været nævnt her på siden, som en vin det er svært at få gode oplevelser med. Men skyldes det en generel lav kvalitet i vinen? Er det et spørgsmål om smag? Er det fordi vi i Danmark ikke har det store kendskab til Barolo, og den store adgang til de 'gode' Baroloer?

Lad mig sige det med det samme: De fadprøver og smagninger vi blev budt på denne tirsdag, afslørrede et generelt højt niveau. Selv på trods af at de fleste vin vi smagte var unge.

Barolo er kendt for at være blandt klodens mest holdbare vin, og derfor typisk ikke tilnærmelig før efter 15 år på flaske minimum. Men dette er jeg ikke enig i. Det er rigtigt at man først efter en række år opdager Baroloen's fulde potentiale. Men har du fat i den rigtige Barolo, fra den rigtige producent og mark, så kan man sagtens få gode oplevelser, også i yngre flasker. Det vil i kunne læse mere om, når de producenter vi besøgte bliver beskrevet, med smagenoter fra de vin vi smagte.

Området omkring Barolo er virkelig naturskønt. Noget af det mest billedskønne og charmerende vindistrikt jeg har kørt i, – men dette gælder det meste af hele langhe-området. Og man bliver taget godt imod.

Der er mange små hyggelige byer at besøge, med små hyggelige osterias til at nyde frokosten. Steder vi kan anbefale at køre til er blandt andre Monforte d'Alba, en hyggelig middelalderby på toppen god udsigt på vejen derop. Byen har et hyggeligt torv og skønne små brostensgader med små restauranter og Osteria's. La Morra er også et stop værd, hvor vi denne tirsdag blandt andet nød en god traditionel frokost på Osteria More e Macine. Byen Barolo er også et must, men mest pga. det flotte Enoteca Barolo som huses i en gammel borg. Her kan man smage Barolo fra de forskellige jordbundstyper der er i området, og høre om historien etc.

Dagens program stod på følgende besøg:

Poderi E Cantine Oddero.
Klassisk og vigtig Barolo-producent, belligende i Santa Maria, La Morra.
Oddero har for få år siden gennemgået lidt af et generationsskifte, hvor Mariacristina Oddero & Mariavittoria Oddero har taget over med vindyrkningen fra Giacomo Oddero, sammen med Mariavittorias datter Isabella, som er husets husets talsmand og ansigt udadtil.

Satirano, Novello. Costa di Bussia
Stor producent der årligt udgiver over 500.000 flasker, hvilket er meget i Piemonte. Har 2 vingårde – som de laver og udgiver vin fra i hver gårds navn.
Vi smagte fra Costa di Bussia.

Giacomo Conterno
Hvis man skal pege en klassisk producent ud i Barolo, kan en sikker finger sættes på Giacomo Conterno. Her produceres vinen klassisk og i sikker stil. Inbegrebet af Barolo – og med områdets største og måske bedste Barolo: 'Monfortino'.

Følg med når producenterne og besøgende beskrives enkeltvis i hvert sit indlæg i den kommende tid.

Oddero's vinmarker. På højen er Nebbiolo-druer til Barolo

De store 'barrels' i kælderen hos Oddero
De store 'Barrels' i kælderen hos Oddero

Barriques

3
Kælderen hos Satirano. Masser af Barriques.

9
Costa di Bussia. Vin vi smagte hos Satirano, m.fl.

11
Osteria i La Morra. Dejligt traditionalt piemontesisk mad i flotte omgivelser.

8

6

7
Enoteca Barolo

12
Lidt vinhistorie på Enoteca Barolo

4
Historiske Monfortino – Kongen af Barolo

5
Kældersmagning hos Giacomo Conterno

Tags: , , , , , ,

One Response to “Barolo – “Vinens konge og kongers vin””

 1. avatar Casper Schulze

  Dejligt med lidt god hygge.
  Jeg har også været en tur i Barolo-slyngen, på den måde at jeg har haft flere dårligere oplevelser end gode!
  På det sidste har nogle gode venner dog fået mig konverteret. Ved at servere gode Barolo argumenter. Her er to af de seneste.
  Det ene argument: En kanon Barolo fra Pira E, (som Martin selv har hentet hos Pira i barolo), Via Nuovo 2001…Wow utrolig fin ballanceret frugt sødme, fad og fløjl syre.
  Det andet argument: En billig Barolo fra Philipson smagningen: Renato Ratti Barolo 2005. En omvendt oplevelse – på den måde at duften plejer at være kanon men smagen stram – Her var duften helt lukket men smagen var så frugtig at jeg næsten vil skyde den til at være en barbera, den var god!
  Konvertiten her glæder sig til mere Barolo Guff.

  #251

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Søg på Winebook

Opret en profil her:


A password will be e-mailed to you.

Kategorier