Glitter eller Guld?

mandag, marts 16, 2009
By Casper Schulze
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...

Det mest elementære ved alle former for sanselig nydelse er, at vi får det bedre- før, under og efter – oplevelsen.
Og det gør mousserende vin for mig! – Specielt hvis der står Champagne på flasken!

Hvordan kan det hænge sammen, når jeg nu har bildt mig selv ind, at jeg ikke er hoppet på endnu en luksus dille når det kommer til Champagne?
For det første har jeg ikke altid været glad for bobbel-vin. Havde egentligt afskrevet den type vin som noget for mig, fordi jeg aldrig var villig til at bruge hvad det kostede for den kvalitet med oplevelse i – dumt i know!

Men for ca 1,5 år siden er jeg begyndt at tage den seriøst, efter flere vellykkede måltider med Champagne til. Herefter er det gået stærkt!

Det “noget” der mangler at blive nævnt i indledningen er selvfølelig smagen. Det der burde være det allerførste der bliver fremhævet ved enhver type madvarer, men er i dette tilfælde kommet i 2 og 3 række efter prestige og følelser…. Det er måske ikke helt tilfældig at div. champagneproducenter vælger at spille på de strenge, for det virker!

Min oplevelse og dyrt købt erfaring er nemlig, at det første vores dejlige kvinder (og ligemænd) siger, når man spørger til deres oplevelse af at drikke den gyldne og kostbare drik, er at de har en følelse af luksus og eksklusivitet og at de bliver forkælet – altså en “følelse” af Champagne – og først derefter bliver smagen kommenteret… De har ramt hovedet på sømmet hvad angår markedsføring….Men hvad med os mænd, vi er jo hævet over det pjat med at lade os rive med af følelser ….eller hvad!?

Jeg kan selvfølelig kun tale for mig selv. Men for mig er det at “indtage” Champagne noget der starter lang tid før at korken popper. Vil det sige at jeg er hoppet i med begge ben og ladet mig påvirke af alt den Glitter der omringer “Champagne følelsen” som en svøbe. Og hvad med indholdet i flasken, kan den langtids flaskelagret vin virkelig følge med alt den ‘hype’ der er på den anden side af det tykke flaskeglas. Er der tale om en type vin hvor der er Glitter og romantik ude omkring og flydende Guld inde i..? Mine svar er klart Ja og Ja. Jeg er en ‘sucker’ for den Glitter og en håbløs romantiker når det handler om Champagner. Men for mig startede det ikke ved romantikken, men ved smagen af en moden Dom Perignon 1996. Lige pludselig åbnede der sig en ny dimension i min vin-verden. Jeg har overgivet mig til hele oplevelsen af at “indtage” Champagne, både Glitteret og Guldet. Og det gør oplevelsen fuldendt, og noget jeg aldrig glemmer!

Så for at gøre en lang historie kort, så prøver jeg bare at opfordre alle der endnu er lidt tilbageholdne med at åbne op for jeres “Champagne følelser”… lad korken poppe og sug til jer af alt hvad den har at byde på, for det er Guld og Glitter hele vejen igennem!

Jeg vil meget gerne høre om din oplevelse af hvordan du evt. er blevet omvendt til champagne!

Hvordan oplever du Champagne?
Hvor meget betyder “Champagne følelsen” for dig?
Også hvis du har en helt anden vinkel på emnet?

I næste blok vil jeg skrive lidt om de forskellige vinificerings metoder der bliver brugt til fremstilling og div. typer mousserende vine rundt om i verden, og hvad det giver af forskellige udtryk og smag.

Blogges ved.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Glitter eller Guld?”

 1. avatar Fizz

  Hej Casper,

  Jeg tvivler slet ikke på, at du på alle måder er grebet af Champagne. Det er også helt frit op til dig, hvilken indgangsvinkel du vælger. Jeg havde nok bare valgt en anden.

  Du har allerede selv lavet den første, og yderst vigtige antagelse – Champagnens universale evne til at matche mad. Men du har bestemt også ret i, at Champagne er påvirket af glitter og guld. Denne enorme kommercialisering og symbolet på det gode liv, det ekstravagante og det eksklusive. Marketingsfolkene gør naturligvis alt for at vi er bevidste omkring det ved at pakke flaskerne ind i ligegyldige gule tasker, åndssvage silkeposer og endda flasker med glimmerstjerner på. Alt dette adderer til vores opfattelse og indre bevidsthed – men helt ærligt, det er jo ren fis. Som jer ser det, er glitter og guld Champagnes værste fjende og største misforståelse. Champagnen er fuldstændig identisk med alle andre vine. Det er et landbrugsprodukt – skabt fra naturen, som udgangspunkt og viderebragt i vinificeret tilstand af mennesker.

  For mig handler vin også omægthed. Det handler om natur og mennesker. Selvom jeg har gjort det alt for lidt, må jeg sige at det altid har gjort enormt indtryk på mig, når jeg har rejst i vinlandet og har mødt manden bagved vinen (er I Champagne i næste uge). Se hans passion, ydmyghed og kærlighed til det han laver og det element han er i. Det er så langt så fra min kyniske penge hverdag og også langt fra smarte marketingsstunts, som kun handler om at skabe behov og tjene endnu flere penge.

  Personligt må jeg sige, at jeg altid har været meget glad for Champagne. Men det blev ikke til mere end 10-12 flasker om året. Senere tog det lidt mere fart, da Champagnen blev en fast del vores smagninger. Men fra smagninger til privat, var der stadig et meget stort hul. Det hængte sammen med, at mit kendskab til Champagne strakte sig til en alt for lille skare af producenter og i særdeleshed de store producenter og deres Cuvée Prestiges. Men jeg gjorde også den fejl, at jeg netop satte Champagnen op på en forkert hylde, hvor den netop blev gemt væk til særlige lejligheder eller kun brugt som apéritif eller lign. Men i dag drikker jeg Champagne hver evig eneste uge og jeg drikker det til alt muligt og vælger ofte en Champagne, hvor ”andre” måske havde valgt rød eller hvid. Der sker en naturlig uddannelse, når man kaster sig ind i et sådant projekt og heldigvis betød det også at mine øjne blev åbnet for alle de nye producenter, som netop i denne tid træder ind på Champagne scenen. Det betød også, at jeg nu kan se, at Champagne ikke handler om glitter og guld – men om en meget stor og subtil drik.

  Jeg ser ikke altid Champagne billedet, som et lidt simplificeret kamp mellem David vs Goliath / glitter og guld vs bonderøven – men jeg vil 100 gange hellere købe en flaske Champagne, som er lavet af en passioneret bonde end en stor kommercialiseret fabrik. Som den gode Terry Theise så korrekt siger;

  “Do you really want to be reduced to a mere “consumer” when you can drink Champagne like a whole human being?

  Skål.

  /Thomas

  #101
 2. avatar Mikas Rudberg

  Hej Casper.
  Godt indlæg.

  Jeg har det selv lidt på samme måde, som du havde i starten med Champagne. Jeg syntes ikke at jeg fik nok ud af denne drik, til at jeg gad ofre penge på at få flere oplevelser med den. Jeg så den nok mest som en ‘fest-drik’ eller apeterif når man fik gæster etc.

  Jeg har dog indenfor det seneste år smagt nogle større champagner, som var gode oplevelser. Dog havde jeg stadig den holdning at det var for dyrt at få en god vinoplevelse med bobler. – Var for eksempel ikke imponeret over Pol Roger vintage 2000, og dragede derfor den konklusion at man nødvendigvis må op i 5-700+ kr før oplevelserne blev interessante.

  Her for leden fik jeg dog en “eye-opener”. Ved en middag poppede jeg før og under maden, tre standard-cuvéer op. Den gule enke, Moét & Chandon Brut Imperial & Bollinger Grande Cuvée. Hver og en af dem var en skøn nydelse. Jeg ved ikke hvad der har gjort forskellen, da jeg f.eks. aldrig før har lagt mærke til kroppen i en standard Moét & Chandon, ikke har tænkt synderligt over den og betragtet den som en god vinoplevelse! Men sådan var det med alle tre denne aften. Og det føler jeg, har åbnet mine øjne og vækket min interesse for denne fantastiske drik. Kan i øvrigt kraftigt anbefale Bollinger Grande Cuvee, som vidst kan erhverves i Systembolaget til under 200,-!

  Glæder mig til flere oplevelser med Champagne, flere indlæg fra dig og at høre om de andre winebook-brugeres oplevelser/tanker om Champagne.

  #99

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Søg på Winebook

Opret en profil her:


A password will be e-mailed to you.

Kategorier