Min bitre vinoplevelse…har du en?

tirsdag, oktober 6, 2009
By Terkel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Der er visse store vine som man går og glæder sig til at drikke. Når dagen oprinder hvor flasken endelig skal åbnes, og man flere dage i forvejen har dagdrømt om oplevelsen, skynder man sig hjem fra arbejde og gør alt klar.

Sådan en flaske og oplevelse havde jeg udsigt til for et par uger siden – en flaske Beaucastel 1990.

Desværre er det ikke alle oplevelser der udmønter sig som man går og håber, og denne flaske denne aften skulle vise sig ikke at levere varen. Før vi nåede til den bitre slutning kom dog et par rigtig gode flasker.

Vi lagde ud med en tysk Riesling, som vi nød i store slurke, mens vi planlagde resten af aftenen.
Vinen var en Van Volxem Saar Riesling 2007, der havde en super frisk næse med intense hvide pærer, lychee, hvide blomster, brændenælde, salmiak og mineralsk våd sten. Smagen matchede fint med frisk smagsnoter og en livlig syre. Vinen fremstår tør, men med tegn på noget restsukker. Dejligt glas som tog mig tilbage til Wiltingen, Saar sidste sommer, hvor jeg smagte vinen sammen med producenten Roman Niewodniczanski og øjeblikkeligt fik lagt en kasse ud i bilen. Vinen var mere givende end jeg husker den, men ikke mindre lækker og fantastisk. Den leverede stor drikkeglæde og value-for-money.
(Jeg gav den 91 point).

Efterfølgende havde vi en italiener, Ornellaia 1994, der fik lov til at være med i hvad der ellers skulle være en aften med vine fra Rhone-dalen. Den viste en smule alder med lidt orange skær i kanten og en dejligt udviklet aroma og smag med ren, kølig og klassisk solbær frugt, dog med en smule varme og sødme – derudover udviklede noter af skosværte, tobaksblade, cedertræ og rust. Vinen ender med en lidt bitter jern note som kommer til at stå i kontrast til den sødme der ellers er i vinen. Men meget flot og lækker.
(Jeg gav den 94 point).

Videre til Rhone-dalen hvor vi startede med to spændende vine fra den nordlige del, A. Clape Cornas og E. Guigal Chateau D’Ampuis. Begge vine fra årgang 1999 og begge vine med en viril ungdommelighed og lige de første modenhedstegn. Derefter ophører ligheden stort set også, for stilmæssigt er vi i hver sin ende af spektret.

Cornas’en holdt kortene tæt til kroppen, med rustik, kølig mørk kirsebær frugt, sorte oliven, røget kød, bålplads, olietønder og blod. Stadigvæk tæt og stram, og en tør slutning.
(Jeg gav den 93 point).

Den var langt fra Chateau D’Ampuis’en, der er saftig og indbydende med lækker cremet kirsebær og solbær, frisk kværnet kaffebønner, lakrids, lufttørret kød, oliven og brankede fade. Chateau D’Ampuis’en spillede på alle tangenter og ved at bakke den lækre, indbydende frugt op med en spændstig og frisk syre, er elegance og balance ramt helt perfekt og helhedsindtryk er fantastisk.
(Jeg gav den 97 point).

Slutningen på denne serie af lækre vine skulle overlades til Beaucastel 1990. Flasken var desværre skæv, ikke på grund af prop, men vinen virkede oxideret og sjasket. Virkelig ærgerligt når der er tale om en så spændende flaske, som man ikke render ind i hver dag.

Oplevelsen fik mig efterfølgende til at overveje hvad den ærgerligste oplevelse jeg har haft med en flaske jeg har gået og glædet mig til. Umiddelbart fremstår denne som min kedeligste oplevelse til dato.

Hvad har været din? Og skyldes det en fejl i flasken, eller ganske enkelt at vinen på ingen måde levede op til dine forventninger?

Venlig hilsen

Terkel

flasker

Tags: , , , , , , , ,

4 Responses to “Min bitre vinoplevelse…har du en?”

 1. Hej Canan

  Virkelig en række interessante vine du har haft dårlige oplevelser med… 🙁

  Scrio 2001 tror jeg dog bare har været lukket – den skal nok komme i gang igen. Calon Segur 82 og Leoville Barton 90 er bare surt. De skulle have været store – men mon ikke muligheden for at smage dem kommer igen?

  Terkel

  #263
 2. avatar Canan

  Hej Terkel,

  Altid et interessant spørgsmål… Der har da helt sikkert gennem tiderne været en del skuffelser den der lige springer frem i erindringen er en Le Macchiole Scrio 2001 som jeg havde åbnet til en nytårsaften for et par år siden. Den var simpelthen bare kedelig (var ikke defekt) 🙁 En anden meget nylig skuffelse var nok en Calon Segur 1982 der bare var alvorligt træt og ustruktureret.

  Noget af det værste er dog de defekte vine man løber ind i hen ad vejen og for mig har de værste prop vine jeg har haft en Leoville Barton 90.. MEGA nederen 🙂 En anden nylig prop vin var en Masi Mazzano 93 der bare var vildt død.. Dårlig årgang men en meget stor vin som jeg havde set meget frem til!!

  Ser frem til flere indlæg fra din side her på sitet!!

  /Canan

  #261
 3. Hej Casper

  Mht. dine Grand Dame, så kender jeg godt den med at man køber nogle flasker og bliver lidt skuffet, for senere at finde ud af at de er totalt ændret. Det kan dog også nemt gå den anden vej – hvor man smager en vin, som virker helt fantastisk, men når man smager den igen og igen er den oprindelige oplevelser bare ikke at finde længere.

  Jeg er dog allerede tilbage på hesten igen 🙂 og i weekenden står den på moden Bordeaux – for pokker jeg glæder mig. Det sjove er jo når der kommer en flaske der virkelig spiller, så kan man tilgive nogle af de ærgrelser man har været igennem.

  Terkel

  #260
 4. avatar Casper Schulze

  Hey Terkel.
  Hvor det bare øv!! Men op på hesten kommer man jo altid igen ;o)
  Det minder mig om da jeg købte 9 stk Grand Dame Champagne 1990 -sjovt nok samme årgang som din Beucastel- Jeg ventede ca 1 år før jeg drak den første og sikke en skuffelse, oxideret og muld i munden. nr 2 var lige så trist. Så jeg gav en´ væk og solgte en her og der, for det lort gad jeg ikke igen! Meeeeen….. for en lille månede siden fik den chancen igen, og hallo!!
  Det er nu en de bedste Champagner jeg har drukket, fuld af rugbrød, svamp,citrus. Jeg er oppe på hesten igen og mon ikke også du kommer hvis du bare bliver ved med at prøve !?
  Tak for at dele din oplevelse.
  Skriver Casper

  #259

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Søg på Winebook

Opret en profil her:


A password will be e-mailed to you.

Kategorier