Opbevaring af vin – sommerens store hovedpine!

torsdag, juli 30, 2009
By Winebook
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Hvordan bør vinene opbevares?

Hvordan bør vinene opbevares?

Sommeren i Danmark byder ofte på meget svingende temperaturer i de danske hjem. Den ene dag står den på høj sol og hedebølge, som resulterer i meget høje temperaturer i hjemmene. Den anden dag er vejret gråt og koldt med en forskel på måske 10-15 grader i forhold til dagen før. Og svingningerne varer ofte ved hele sommeren. Dertil skal lægges de andre svingninger i temperaturen vi selv foresager i hjemmet, bl.a. i køkkenet under madlavningen osv…

Spørgsmålet er så:

 • Har det en effekt på vinene, hvordan vi opbevare dem? Er det godt eller skidt?
 • Hvordan opbevarer vi bedst vores vin, særligt med det danske vejr taget i betragtning?

Det der sker med vinen under forkert/dårlig opbevaring er, at vinen udvikler sig hurtigere/for hurtigt. Her er varmen en synder, særligt hvis opbevaringen sker over de 20 grader. Dette har selvfølgelig ikke den største betydning, hvis du drikker vinen indenfor en måned eller to efter køb, men regner du med at opbevare vinen i længere tid, også med henblik på at drikke den på det rigtige tidspunkt, når vinen er moden, er det farligt. Vinen kan med stor sandsynlighed være ‘død’.

I en blog fra en af Danmarks største vinklubber, påstås der, at:
“ved svingene temperaturer sker der noget rent fysisk i vinflasken. Under opvarmning udvider ‘væsken’ sig i flasken, hvilket presser noget af luften i flasken ud gennem proppen. Når temperaturen falder igen, foresager lavtrykket i flasken, at luft trækkes ind igen gennem proppen. Denne proces ilter vinen i flasken, og foresager uønsket oxidation. Vinen ender som eddike hurtigere end man tror.”
Om dette rent faktisk er korrekt, vælger jeg at sætte spørgsmålstegn ved:
Kan ilten trænge ind og ud af en hermetisk tætnet prop?

Men et er sikkert: Ved for varmt opbevarede vin, eller ved meget skiftende temperaturer, ødelægges vinen hurtigt.

Det bedste sted at opbevare vinene er naturligvis et vinkøleskab, fast, køligt temperaret.
Er dette ikke muligt, kan man sagtens finde andre brugbare løsninger.
Et mørkt kælderrum er også optimalt, såfremt temperaturen er nogenlunde stabil.
Opbevar vinene mørkt, uden direkte sollys, som er ødelæggende for vinen.
Opbevar dem i bunden af et klædeskab eller under sengen – eller i et rum med en stabil, gerne lav temperatur.
Dette er med til at holde vinen frisk samt at undgå oxidering.

Opbevar IKKE vinen i køkkenet, da der her sker de største temperatursvingninger i vores hjem, og ofte kommer temperaturen op på meget høje grader. Dette er direkte ødelæggende for vinen, og man vil ofte få dårlige oplevelser med sin vin derefter.

Har i gode/dårlige erfaringer om opbevaring af jeres vin, så kom endelig med dem i kommentarfeltet herunder…

Ligeledes har jeg et spørgsmål til debat:

 • Skal vinen stå op eller lægges ned under opbevaring og hvorfor? Har det nogen betydning?

God sommer 🙂

Tags: , ,

6 Responses to “Opbevaring af vin – sommerens store hovedpine!”

 1. “Proppen kan tørre ud”…tænk lidt over denne gamle myte.

  For at noget kan tørre ud, må vi antage, at det også kan blive vådt. Kork er vandafvisende – kork kan ikke blive vådt.

  Nuvel – der kan sidde væske på ydersiden af flasken og derved også på proppen, samt i bunden, hvor vinen rør’ ved proppen – men indeni er proppen knastør.

  Jeg tror sagtens på, at en vin kan lagres lige så godt stående, som liggende. Når der er sagt er alle mine flasker opbevaret efter alle kunstens og hysteriets regler.

  #234
  • >Fizz:
   Skarp observering med hensyn til det faktum at det ikke er proppen der bliver våd, men vin der sætter sig på ydersiden af proppen. Men fugtigheden i flasken gør, efter min erfaring, at det ikke tører ud ved proppen efter det har været i berøring med vinen.

   Og ja – men er vel hele tiden så beskyttende og omsorgsfuld om sine flasker som muligt, på trods af at man egentlig godt ved at anderledes kunne være ligeså godt.

   #241
 2. avatar mads_e

  Et sjovt emne der er omgærdet af megen mystik. Det underlige ved det hele er, at mange af de forudsætninger vi som vinentusiaster mener er grundlæggende for god vinopbevaring ville kunne testes ganske let og derved be- eller afkræftes. Nu mener jeg at have læst at varme har en virkning på vinens udvikling, men rystelser, fugtighed, proptype, stående/liggende osv osv har jeg ikke kunne finde noget evidens for.

  Har I???

  mvh Mads E

  #228
 3. Det kunne være sjovt at høre flere kommentare til dette emne, for jeg tror der er mange forskellige meninger og ikke mindst overbevisninger…

  Om ilt/luft kan trænge igennem en hermetisk tætnet prop, er jeg selv usikker på. Jeg har tidligere været af den overbevisning at dette kunne lade sig gøre, men efter at have snakket med Michael Christensen fra vinhulen her i weekenden om netop dette emne, er jeg ikke 100% sikker mere. Det kræver i hvertfald nogle tests, og dem har Michael ifølge ham selv lavet mange af. Hans konklussion er klar: Der kan ikke trænge ilt igennem en korrekt hermetisk tætnet prop!

  Med hensyn til om flasken skal stå op eller ligge ned, er dette også noget der deler vandene. Min egen erfaring er, at det ingen betydning har. Jeg har prøvet at have en flaske til at stå op i et-to år, og proppen holder stadig en fugtig bund. Dette skyldes, ifølge Søren Frank, at der er så stor luftfugtighed i flasken, at når proppen har været i kontakt med vinen, når den eksempelvis har ligget ned, så holdes proppen fugtig, og tørrer ikke ud – netop på grund af den omtalte luftfugtighed!

  Har noget været udsat for det modsatte i forhold til ovenstående?
  Og hvad er andre brugeres meninger om emnet?

  #227
 4. avatar Pierre

  Ps.
  Af samme grund bør flasken også lægges ned ved opbevaring.. Den ende af proppen der er nede i flasken holdes derved konstant fugtig.. Hvis den er oprejst vil proppen tørre ud..

  #226
 5. avatar Pierre

  Lige et besyv med på emnet..

  Jeg er selv indehaver af et vinkøleskab, og ingen tvivl om at det er langt bedre at opbevare sin vin på en god konstant temperatur på 14 -16 grader, end at de ligger og bager ved 22+ grader i vinreolen i stuen…

  Men men men.. Det er ikke kun temperaturen der er afgørende for om en flaske kan holde sig i 10, 20 eller 30 år.. Det er i ligeså høj grad luftfugtigheden de ligger i der bestemmer det.. Hvorfor?

  En af grundene til at en vin oxiderer er netop at der trænger luft ind i flasken. Det sker fordi proppen tører ud, og lader derfor en mikroskopisk mængde luft trænge ind, men nok til at vinen udvikler sig før tid.
  Dette kan som regel undgås ved at der er den rette luftfugtighed omkring proppen. Luftfugtigheden gør at proppen forbliver fugtig, og så længe den er det er det kun indholdet af flasken der sætter grænsen for hvornår den kan drikkes

  Det er der problemet opstår med de fleste vinkølere.. De er i bund og grund bygget op som et traditionelt køleskab, dvs med kompressor og kølevæske..

  De er fine til at holde en konstant temperaterur, det er jo det de er beregnet til kan man sige, men samtidig trækker de al fugtighed ud af luften.. Det er værd at ligge mærke til hvis du åbner dit køleskab, det er en meget tør luft der møder dig…

  Så min holdning er at for at gemme en flaske i mange år, er der kun en vej frem.. Et rum eller kælder med konstant temperatur og luftfugtighed..

  Så til spørgsmålet om der kan trænge luft igennem en hermetisk tætnet prop er svaret: Ja

  #225

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Søg på Winebook

Opret en profil her:


A password will be e-mailed to you.

Kategorier