På opdagelse i tysk vin

torsdag, april 23, 2009
By Winebook
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

40 udstillere med mere end 250 vine fra 50 forskellige producenter og danske specialimportører. Der var dømt masser af smagsoplevelser, gode chancer for at finde nye leverandører samt at skaffe sig ny viden om tysk vinproduktion, da der den 22. april blev afholdt tysk vinmesse på Børsen.

Der var lagt op til 'godter' for smagssanserne

Der var lagt op til 'godter' for smagssanserne

Det kan synes ironisk, at vi alle farer rundt for at finde en kult Pinot Noir fra en tåget kystdal i Californien, når nabolandet Tyskland byder på verdens bedste uopdagede Pinot Noir. Formålet med den tyske vin-messe var da også at promovere Tyskland som et stort vinland og gøre opmærksom på, at Tyskland er mere end Riesling.
Rammerne var gode – og de tyske vinproducenter var veloplagte og klar til at præsentere deres vine for de fremmødte. Det var nemt at få sig en hyggelig snak med dem omkring deres dyrkningsmetoder og vin.

Tysk Pinot Noir
Da vi smagte os igennem de tyske vine, fandt vi bl.a. ud af, at der tidligere har været regler i Tyskland imod at kalde deres Spätburgunder for Pinot Noir, selvom de rent faktisk er på Pinot Noir – blot den tysk-groede version! Disse regler ophørte dog for et par år siden, hvilket har medført, at nogle producenter er begyndt at kalde deres Spätburgunder for Pinot Noir.
Det har naturligvis kun marketingsmæssig betydning – men jeg tror, at det kan være med til at få eksempelvis danskerne til at tage tyskernes rødvin mere til sig.
Kvaliteten fejlede bestemt ikke noget – Pinot Noir gør sig også godt i Tyskland, som jo også er et kold-klima område som eksempelvis Bourgogne.

God kvalitet
En særlig oplevelse var det at smage vinen fra producenten Ungstein aus Herrenberg Honigsäckel. Producenten var selv til stede, og han havde taget sin stolthed med: Vin på temprenillo-druen – og så i Tyskland! Det havde jeg ikke prøvet før, så den måtte jeg bare smage. Og den var faktisk forbløffende god og interessant – meget volumiøs/kompleks i både næse og mund – mange bærtoner og spændende krydderier – en vin jeg tror, vil tiltale mange.

Rudolf Knoll guidede os igennem smagningen...

Rudolf Knoll guidede os igennem smagningen...

Messen bød også på et foredrag af Rudolf Knoll (Tysklands svar på Robert Parker) med tilhørende top-smagning af tyske rødvine. Her fik vi gode prøver på, hvad de kan med rødvin i Tyskland –
både med Pinot Noir, men også med spændende cuveer og ren Merlot. Det var kvalitet – som jeg bestemt ser frem til at smage mere af.

Hvad mener du?
Vi vil meget gerne høre din mening:
•    Er der nogen som var til messen og havde en god oplevelse?
•    Hvad synes i om arrangementet og vinene?
•    Har du nogle gode/dårlige oplevelser med vin fra Tyskland?

Tags: , , , ,

3 Responses to “På opdagelse i tysk vin”

 1. avatar mads_e

  Hej

  Har for nyligt smagt Knipsers Kalkmergel fra 2003. Meget flot vin dog med en hel del underliggende syre. Man kan bestem få meget god “Pinot Noir” for pengene i Tyskland.

  Vi er et parstykker der vilafprøve Tysk riesling om et par uger. Håber at kunne vende tilbage med et par positive noter.

  /mads

  #208
 2. avatar Casper Schulze

  Hey
  Jeg var også en af de få heldige der var til fordraget/smagning med den sympatiske Rudolf Knoll.
  Det var virkelig en øjenåbner af format!
  Han havde udvalgt 9 vidt forskellige rødvine fra hhv. Rheinhessen, Franken, Rheingau, Pfalz, Mosel, Baden.
  4 Pinot Noir, 1 Merlot, 1 Blaurfänkisch, 1 Frühburgunder(Pinot Noir mutation) og 2 mixvine.
  Udover de utrolige gode Pinot/Spätburgunder, var det de to mix vine jeg var tosset med og som imponerede.

  1./ Winzerhof Thöle, Cuvee “JR” 2006,Rheisenhessen
  Den var blandet af 45 % Cabernet S., 45% Merlot og 10% Portugiser.
  Helt utrolig mørkrød og smag at lakrids, pebber, solbær med ren syre og blød tannin, med lang frugt i eftersmag. En rigtig kraftig crowd pleaser.
  5 ud af 6 salute´s fra mig.

  2./Weingut Bickel-Stumpf, Vom Rot Hügl Cuvee,2006 Franken.
  Cabernet, Spätburgunder og en jeg ikke kan huske og ved ikke blandningen.
  Mellemdyb violet, Smag af vanilie, chokolade, krydderurter og let bitter syre med svag tannin. Ren i munden med en kort eftersmag.
  4 ud af 6 herfra.
  Men husk at den kun koster 8€ …. i tyskland, wow!!

  Jeg skal helt sikkert på jagt efter noget tysk rød, for der er guld at spare og kvalitet at finde…. også på det danske marked.
  Do it!

  #207
 3. Peesen Jens

  Hej.
  Jeg havde desværre ikke mulighed for at deltage i messen om onsdagen, men var derimod til et arrangement om tirsdagen. Det foregik i “vinkælderen” på Nimb og var en super oplevelse. Der var besøg fra tre vinhuse bla. fra områderne Pfalz og Mosel, kan ikke huske hvor de sidste var fra. Vi smagte nogle dejlige vin og jeg synes specielt deres spãttleese var rigtig dejlige vin. Der blev også serveret et fint tapas måltid til, med bla. blåskimmelost hvilket spãttleese går rigtig godt til. Oplevelsen her har givet mig mere lyst til at kigge efter tysk vin, så målet med promoveringen er opnået, hvis du spørger mig.
  JENS PEESEN

  #206

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Søg på Winebook

Opret en profil her:


A password will be e-mailed to you.

Kategorier