Vintilbud: Find vej i junglen!

søndag, december 13, 2009
By mads_e
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...


Detailhandelen udkommer uge efter uge med det sædvanlige store udvalg af kælderfund, oprydningsudsalg og slagtilbud. Igen og igen overøses vi med farverige tilbudsaviser fra landets vinforhandlere der alle påstår, at netop de ligger inde med de bedste tilbud netop nu. Disse vine, der altid ledsages af udsagn som "kanonvin til lavpris" eller ”Vi har ryddet op i vores lager og fundet..”, men som ofte skuffer fælt når man sidder samlet omkring bordet. Og den generelle markedsføring af vin fornemmes at have fået et hak opad i koncentrationen, særligt med den økonomiske krise vi har.

92183788

Og hvordan kan man så sikre sig at de vine man køber, ikke er katten i sækken? Ja desværre så er det simple svar nok, at det kan man ikke sikre sig imod. Der er dog en række muligheder for at optimere både sine indkøb og ikke mindst sine vinoplevelser:

Kend din smag: Det er simpelt og meget effektivt, for ved at kende sine egne smagspræferencer kan man i mange tilfælde undgå dårlige indkøb. Når man i sin søgen efter god vin endelig finder en, sørg da for at lægge mærke til oprindelses land/sted, druer og evt. producent af vinen. Alkohol procenten kan faktisk også fortælle en del om vinen og er en vigtig faktor i oplevelsen af en vin. Efter et stykke tid vil man begynde, alene på etiketten, at kunne genkende hvilke vine der falder i ens smag. Denne viden kan man så også bruge til at udfordre sig selv, søge nye græsgange om man vil, og derved opnå en større forståelse af vinens komplekse verden. 

Tal med din vinmand: Hjælpen er oftest nærmere end man tror og hvorfor ikke henvende sig til manden bag disken, der dog ikke så sjældent viser sig at være en kvinde. Her bør man kunne få gode råd og ideer til hvilke vine man burde prøve og ikke mindst vejledning om hvordan man får den bedst mulige oplevelse ud af den pågældne flaske. Et godt forhold til sin vinmand kan spare en for mange unødvendige fejlkøb.

Internettet: Det vel nok gået hen og blevet den moderne vinentusiasts bedste ven og næsten for oplagt til at det bør nævnes. Alligevel er jeg forundret over hvor mange der helt undgår at søge selv de mest basale oplysninger om den vin som man påtænker at købe. Hvad koster vinen andre steder, f.eks. i andre lande? Hvad synes andre om vinen? Vil den passe ind i den mad sammensætning som er planlagt? Kan vinen drikkes nu eller har den bedst af at ligge i kælderen i et par år endnu? Nyttige informationer der hurtigt kan hjælpe en til at styre udenom de mest graverende vinoplevelser.

Professionelle vinkritikere: De fleste der har udvist bare den mindste interesse for vinens tildragende verden, er sikkert stødt på navne som Robert Parker, Winespectator, Jancis Robinson eller en af de mange, mange andre der tager sig godt betalt for at beskrive og ikke mindst bedømme vin. Her kan der hentes megen inspiration, men husk nu på, at selv ikke Robert Parker er gud. Selvfølgelig tager selv de professionelle fejl af og til, men hvad mere vigtigt er, intet kan måle sig de personlige erfaringer og referencepunkter som du selv oparbejder. Ingen kan fortælle dig hvad god vin er. Det må du selv finde ud af.

Vinkælder: Ja det lyder jo tillokkende med et 50 m2 kælderlokale perfekt afstemt i forhold til temperatur, lys og fugtighed der bugner af perfekt modnede vine. Det er dog de færreste der har denne mulighed til rådighed, men mindre kan også gøre det. Faktisk vil langt de fleste kunne opbevare sin vin i soveværelset, bare temperaturen er stabil og lav. Formålet er at kunne indkøbe vin på det prismæssige mest ideelle tidspunkt og derved opbygge en vinbeholdning der bredt kan dække ens behov. Herved undgås de famlende sidste øjebliks indkøb, hvor man stresser rundt for at finde den helt rigtige vin til anden/flæskestegen/ris a la manden. I stedet kan man i ro og mag finde sin udvalgte vin frem fra sit gemme, sætte lidt god musik på pladespilleren og måske give sig lidt god tid til at nøje udvælge sig sit næste indkøb.

God jagt!

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Søg på Winebook

Opret en profil her:


A password will be e-mailed to you.

Kategorier